Bloggen? Dan wel foutloos graag.

Over letterlijk welzijn.

Voor mijn beroep als schrijver in brede zin is het internet natuurlijk prachtig. Vooral de opkomst van het bloggen is interessant. Veel tekst (dat is ook voor mijn business leuk), veel ontwikkelingen, trends, mogelijkheden en vooral: uitgebreide informatie. Ik schrijf regelmatig blogs en lees ze ook graag. Het levert veel wetens(w)aardigheden op. En tegelijkertijd vaak een positief gevoel over de organisatie die er achter zit. Soms loopt dat iets anders.

Waardevolle kennis

Al surfend verdiep ik mij in bepaalde onderwerpen om er over te kunnen schrijven. Om te weten waarmee mijn klanten zich bezighouden. Wat de producten of diensten zijn. En wat er in zijn of haar bedrijf en branche speelt. De zoektocht naar informatie leverde me al waardevolle kennis op over bijvoorbeeld Scandinavische auto’s, fietstechniek, consumentenelektronica, retailmanagement, duurzame verpakkingen, ik noem maar wat. Alles is te vinden. Ook zéker in aardige blogs.

Aardige artikelen

Zo kwam ik terecht op de site van zomaar een leuk en representatief internetbureautje, zomaar ergens in het land. Dynamisch, deskundig, veelzijdig… Prima. Met interesse las ik een paar aardige artikelen over SEO, zoekwoorden, social media, strategie en natuurlijk bloggen. Ze hebben interessante dingen te vertellen waar ik op dat moment wat aan had. Ze weten waar ze over praten en dat vermelden ze ook duidelijk. Hulde!

Lelijke d/t fouten

Vol enthousiasme nodigde de site me uit voorbeelden van hun blogs te lezen. Graag, natuurlijk! Tot ik mij gretig aan het lezen zette. Toen sloeg de stemming een beetje om. De ene taalfout na de andere kwam ik tegen. Lelijke d/t fouten. Losse woorden die aan elkaar horen. Hoofdletters na een dubbele punt. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Echt amateuristisch. En echt jammer.

Taalkundig verantwoord?

De site stelt dat ‘elke uiting niet tot in detail taalkundig verantwoord’ hoeft te zijn. Ik kan me best voorstellen dat je je hier en daar enige ‘dichterlijke vrijheid’ permitteert. Toegegeven, spreektaal (die je soms expres wil gebruiken om een stuk een wat menselijker uitstraling te geven) is geen schrijftaal. Maar als je dan toch blogt, doe het dan wel zonder taalfouten. Typefoutje kan gebeuren. Maar amateuristische taalfouten? Echt niet.

Check? Check! Jouw teksten na laten lezen op taal- en stijlfouten en meer? Op letterlijk welzijn? Neem dan gewoon contact op met Tekstpiloot.

Bewaren