Zelf schrijven? Meestal gemiste kans.

Als copywriter kom ik ze regelmatig tegen. Ondernemers en bedrijven die investeren in communicatiemedia zoals een goede website, een mooie brochure of een opvallende advertentie en dan zeggen: “Mwah, tekst, dat doe ik wel even zelf.” Of: “Mijn secretaresse kan leuk schrijven en ze heeft Nederlands gestudeerd.” Of: “Ik heb zelf wat geschreven. Hartstikke leuk tekstje, toch?” Dat is een keuze. Ik kan me zelfs nog wel voorstellen dat je in een tijd van crisis wilt bezuinigen. Maar wat je je waarschijnlijk niet realiseert: wat jij een ‘hartstikke leuk tekstje’ vindt, of een ‘mooie besparing’, is vaak eigenlijk een gemiste kans.

Copywriting is een specialisme

Het schrijven van een effectieve, doelgroepgerichte tekst is een vak. Het maakt niet uit of die tekst nou informatief, betogend of persuasief is. Goede copy heeft een doél: helpen met het realiseren van jóuw doelstellingen. Copy moet aansluiten bij de doelgroep, informeren, zorgen voor een positieve waardering, waar nodig aanzetten tot actie, in tone of voice uitstralen waar je als bedrijf voor staat… En wat je inhoudelijk te vertellen hebt is wel een graadmeter voor de professionaliteit van je organisatie.

Wij van WC-Eend

Veel online teksten beginnen met: “Welkom op de website van bedrijf huppeldepup. Wij bieden… Wij hechten waarde aan… Onze producten zijn…” Soms ontkom je er niet aan. En uiteraard mag je wel wat over jezelf vertellen. Maar een te hoog ‘Wij van WC Eend’-gehalte spreekt meestal niet aan. De doelgroep vraagt zich af: “Ik ben op zoek naar iets of heb een probleem. Hoe kun jij mij helpen?” Kun je daar al in de eerste zin een antwoord op geven? Dan zit je goed. Met de juiste boodschap kun je de bezoeker vervolgens zo snel mogelijk naar de gewenste actie leiden.

Last but not least

Zelfs de woordkeuze die je bijvoorbeeld gebruikt op de knoppen waarmee klanten bestellen op je site is doorslaggevend voor succes. Een paar woorden kunnen het verschil maken tussen lezen of wegwezen. En –last but not least- het is niet ‘u besteld’, maar ‘u bestelt’. Jee. Best veel eisen, eigenlijk. Gelukkig heb je daar professionals voor. En ja, ik ben een professional. Nee, ik ben ook niet supergoedkoop (Superduur nou ook weer niet, trouwens). Maar als ik jouw tekst aanvlieg heb je goede, aansprekende, doelgroepgerichte, sprankelende, bevlogen, commerciële, effectieve (aankruisen wat gewenst is) copy.

Jij kunt weer andere dingen goed. Die ik niet kan. En om het verhaal af te sluiten met een positieve wending: het is nooit te laat om nog eens kritisch en opbouwend naar je teksten te laten kijken. Bel of mail Tekstpiloot!

Leave a Reply

Your email address will not be published.